Tijdens de jaarlijkse FAK-prestige avond is op 2 november een drietal vooraanstaande personen geëerd voor hun inzet voor het Afrikaans en de Afrikaanse cultuurgemeenschap.
Ook werd tijdens deze feestelijke avond de nieuwe FAK-Sangbundel Volume II aan het publiek in Pretoria bekendgesteld met een concert door de groep ‘Ken Jy tant’ Mossie?’ en bekende zangers als Jak de Priester, Sonja Herold en Anton Goosen.

De avond begon met een toespraak van Tim du Plessis, hoofd van het Afrikaanse nieuws bij Media 24, een van de grootste nieuwsmaatschappijen van Zuid-Afrika. Du Plessis verwees naar de onlang bekendgemaakte uitkomsten van een grootschalig bevolkingsonderzoek waaruit blijkt dat het Afrikaans er in tien jaar tijd 871.000 moedertaalsprekers bij gekregen heeft:

“To hell is Afrikaans besig om te kwyn!”

Volgens Du Plessis is dit niet in de laatste plaats te danken aan alle zogenaamde taalstrijders:

“Ek lig my hoed vanaand vir almal in “die Afrikaanse kraal” wat hulle beywer vir die behoud van die taal, wat stutmure bou, veral op kampusse waar Afrikaans se status as akademiese taal steeds in die waaksaal is, vir regsgeleerdes wat veg vir Afrikaans as ’n hoftaal, asook vir diegene in die handel en bedryf wat ywer sodat die taal sy kommersiële waarde behou.”

De FAK-erepening is uitgereikt aan één van deze taalstrijders; professor Andreas van Wyk, voormalig rector van de Universiteit Stellenbosch. Hij ontving de FAK-erepenning voor uitmuntende dienst aan de Afrikaanse taalgemeenschap en in het bijzonder voor het bevorderen van het Afrikaans als academische taal.

Professor Jacques van der Elst, neerlandicus met een indrukwekkende academische cv en de huidige voorzitter van de Afrikaanse Taal Raad (ATR) heeft de FAK-eretoekenning gekregen voor zowel zijn bijdrage aan het Afrikaans als voor zijn academische uitmuntendheid.

De H.B. & M.J. Thomprijs voor journalistiek is uitgereikt aan Frans Esterhuyse, spotprenttekenaar van de Afrikaanse krant Beeld. Esterhuyse gaf aan overweldigd te zijn door het nieuws dat hij de prijs toegekend zou krijgen. Als dank heeft hij eenmalig de kat die in iedere spotprent voorkomt, een FAK-vlag aan de staart gegeven:

 

 

 

 

 

 

 

 

Legendarische nieuwslezer Riaan Cruywagen

Op 26 november presenteert Riaan Cruywagen voor de laatste keer het Afrikaanse televisienieuws. Nadat hij op de dag af 37 jaar geleden voor de eerste keer onverwachts het nieuws voorlas – de presentator was onverhoeds afwezig en Riaan moest invallen – werd hij ongekend populair. Veel Afrikaanstaligen houden op 26 november feestjes om gezamenlijk de historische uitzending te bekijken.
Cruywagen verwierf zijn bekendheid niet alleen als nieuwslezer, maar onder andere ook als stemacteur van het personage ‘Haas Das’ in het nogal altijd bekende Afrikaanse kinderprogramma ‘Haas Das se Nuuskas’ uit 1976.
Op soms ludieke wijze heeft hij zich ingezet voor het behoud van het Afrikaans. Begin dit jaar verscheen zijn autobiografie Wat’s nuus? waarin hij vertelt over het nieuws achter het nieuws. Riaan Cruywagen zal in de Afrikaanse gemeenschap gemist worden.