januari 2013

Namens de FAK heeft de Zuid-Afrikaanse kleinkunstzanger Jannie du Toit in Amsterdam de nieuwe FAK-zangbundel overhandigd aan Willem Bronkhorst, voorzitter van de Nederlands Zuid-Afrikaanse Vereniging (NZAV). De nieuwjaarsborrel van de NZAV is gehouden op zaterdag 5 januari in het Zuid-Afrikahuis. In zijn toespraak blikte Bronkhorst terug op het afgelopen jaar, waarin hij refereerde aan de goede samenwerking met de FAK wat betreft het Jongerenproject.

Ook sprak hij zijn vreugde uit over het goede nieuws dat het huis aan de Keizersgracht behouden zal blijven voor onder andere de bibliotheek van het Suid-Afrikaanse Instituut, die een schat van publicaties vanuit en over Zuid-Afrika herbergt. Aan deze collectie is nu de nieuwe FAK-zangbundel toegevoegd: het eerste exemplaar op Nederlandse bodem.

Jannie du Toit gaf een korte introductie bij de zangbundel en ging daarbij onder andere in op de synergie tussen het Nederlands en het Afrikaans: “Laat hierdie bundel ’n nuwe begin wees van die kulturele en spesifiek musikale uitreik na mekaar se tale en kulture.” Ter bekrachtiging van dit voornemen zong hij een paar liedjes uit de zangbundel. Met zijn eigen “ ’n liedjie vir jou” nam hij het Amsterdamse publiek mee naar de Kaapse bergen en wekte hij grote belangstelling voor de FAK-zangbundel Volume II.

“Ek dink vanaand aan jou
en aan die blou blou Kaapse berge
‘n sprokiesland in bleekwit
op ‘n helder sterligaand
ek dink aan waterpoele
wit proteas teen die hange
maar somtyds vir ‘n oomblik net aan jou.”