Altijd al een Zuid-Afrikaan in huis willen hebben? Gastouders gezocht!

April 2013

Sinds 1975 organiseert de Nederlands Zuid-Afrikaanse Vereniging samen met de Vlaamse Zuid-Afrikaanse Cultuur Stichting het ‘Jongerenproject’ (JP), een uitwisselingsprogramma voor Nederlandse en Vlaamse studenten enerzijds en Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten anderzijds.  Het ene jaar komt een groep Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten naar Nederland en Vlaanderen en het andere jaar reizen Nederlandse en Vlaamse studenten af naar zuidelijk  Afrika, waar de Federasie van Suid-Afrikaanse Kultuurvereniginge (FAK) de officiële vennoot is. In deze korte tijd maken de deelnemers van de studiereis op een zo breed mogelijk terrein kennis met de bezochte landen, onder andere door  te verblijven bij gastgezinnen.

In de zomer van 2013 is het de beurt aan Zuid-Afrikaanse en Namibische studenten om Nederland en Vlaanderen te bezoeken.  De studenten zullen van 8 t/m 17 juli in Nederland verblijven, waarbij deze periode is onderverdeeld in de regio Middelburg e.o. (8-10 juli), waar de groep kampeert aan het Veerse Meer, daarna in Den Haag  (10-13 juli) en tenslotte in Amsterdam (13-17 juli).

De Commissie Studiereizen van NZAV is daarop op zoek naar gastouders in de regio Den Haag en Amsterdam.

De studenten volgen verschillende studierichtingen aan verschillende Zuid-Afrikaanse universiteiten. Hoe uiteenlopend hun achtergronden, denkbeelden en meningen onderling ook mogen zijn, ze hebben een ding gemeen: het Afrikaans is hun moedertaal of hun tweede taal die ze uitstekend beheersen. Tijdens het JP zijn Nederlands en Afrikaans dan ook de twee voertalen. Al na een paar uur zullen uw oren gewend zijn aan de klanken van het Afrikaans en kunt u het gesprek verder voeren dan het oer-Afrikaanse “baie dankie” en “baie lekker”, zodat uw Zuid-Afrikaanse gasten u en de Nederlandse cultuur beter kunnen leren kennen.

Lijkt het u leuk om een paar dagen één of meerdere studenten uit Zuid-Afrika of Namibië in huis te hebben en op een bijzondere manier kennis te maken met deze landen, woont u in (de omgeving van) Den Haag of Amsterdam en bent u beschikbaar in de genoemde periodes, stuur dan een mailtje naar jongerenprojectnzav@gmail.com. Overdag hebben de studenten een druk programma, maar de meeste avonden worden met de gastouders doorgebracht. Ze weten dat het geen luxe vijf-sterrenverblijf is, dus een luchtbed in de woonkamer volstaat uitstekend. Wilt u meer informatie over het jongerenproject kunt u ook mailen naar dit adres.

De Commissie Studiereizen van NZAV hoopt u binnenkort als gastouder te mogen begroeten!